Teknoloji

HyperOS ve One UI Arasındaki 7 Temel Fark

Teknoloji dünyasının iki dev markası Xiaomi ve Samsung yazılımlarıyla da yarışıyor. İşte HyperOS ve One UI arsındaki 7 temel fark.

Dünyanın en büyük akıllı telefon üreticileri arasında yer alan Xiaomi ve Samsung yıllardan beri sıkı bir rekabet içerisinde. Akıllı telefonlarında Android tabanlı sistemler kullanılmasına rağmen özel arayüzleri ile farklı deneyim sunan iki şirket, HyperOS ve One UI kıyaslamasıyla da sık sık gündeme geliyor. Ancak bu rekabette Xiaomi’nin HyperOS adındaki yeni sistemiyle birlikte dengeler biraz değişmiş durumda.

HyperOS Nedir?

HyperOS, Xiaomi’nin en son geliştirdiği yazılımlardan birisi. Yıllardan beri piyasada MIUI adıyla piyasada yer alan Xiaomi, son dönemde bu dış görünümün özel sürümü olarak HyperOS adını kullanmaya başladı.

One UI Nedir?

One UI de benzer şekilde Android deneyiminin daha kişisel ve markaya özgü bir şekilde kullanılmasını sağlayan Samsung yazılımı. One UI 6.1 sürümü ile 2024’te kullanılan bu yazılım yıllardan beri Samsung tarafından özel olarak geliştiriliyor.

HyperOS ve One UI Farkları Neler?

HyperOS ve One UI arasında pek çok temel fark var. İki şirket daha iyi bir deneyim sunabilmek adına bu alanda ekipleriyle özel çalışmalar yaparken marka sadakatinin sağlanmasında da özel arayüzler etkili oluyor. İşte HyperOS ve One UI arasındaki farklar…

HyperOS ve One UI Arasındaki 7 Temel Fark

Kilit Ekranı

İki sistem arasında en önemli farklardan birisi kilit ekranında görülüyor. Hem HyperOS hem de One UI 6.1, çok sayıda kilit ekranı seçeneği sunuyor. Ancak HyperOS düzen konusunda çok daha fazla seçeneğe sahip olduğundan dolayı daha fazla kişiselleştirme imkanı sağlıyor. One UI 6.1 cephesinde ise birden fazla widget desteği, Always on Display (AOD) ile duvar kağıdı gösterme gibi seçenekleriyle fark yaratıyor. Ekran animasyon ve kilitleme konusunda HyperOS çok daha yenilikçi özellikler sunuyor.

HyperOS ve One UI Arasındaki 7 Temel Fark

Ana Ekran

Telefonlar için en önemli bölümlerden birisi kuşkusuz ana ekran. İki sistemin karşılaştırılmasında One UI 6.1 daha fazla ana ekran widget’ı desteği ile öne çıkıyor. Bu özellik sayesinde Samsung modellerde ana ekranın daha fazla kişiselleştirilebilmesi mümkün. Böylece pek çok özelliğe daha hızlı bir şekilde erişim sağlanabilir.  HyperOS’ta ise uygulamaları klasörler halinde listelemek için klasör sistemiyle öne çıkıyor. Özellikle çok sayıda uygulamanın olması halinde bu özellik işlevsellik sağlıyor.

HyperOS ve One UI Arasındaki 7 Temel Fark

Kontrol Merkezi

Android modellerde üstten aşağıya doğru kaydırma ile erişilebilen kontrol merkezi, kısıtlı seçenekler sunuyor. HyperOS,  yenilenen yapısı ile iOS’tan ilham alan bir kontrol merkezine sahip. Parlaklık ve ses kaydırıcıları ile hızlı bir şekilde ayarlama imkanı sağlayan HyperOS, One UI 6.1’e göre çok daha kompakt ve minimal. One UI 6.1’de ise kontrol merkezi çok fazla bölümlere sahip. kullanılabilirlik noktasında ise HyperOS tüm kısayolları kaydırılabilir bölümde gösterirken One UI 6.1 sayfalar arasında geçiş yapılmasını zorunlu kılar.

HyperOS ve One UI Arasındaki 7 Temel Fark

Kişiselleştirme

One UI 6.1 renk şemasını değiştirme özelliği ile HyperOS’ta olmayan bir deneyim sunuyor.  Modlar ve Rutinler özelliği ile kişilerin durumuna göre telefonunu kolayca ayarlamasını sağlayan Samsung bu özelliği ile beğeni kazanıyor. HyperOS ise kişiselleştirme konusunda çok katı seçeneklere sahip.

Performans

İki sistem de son derece hızı bir deneyim sunuyor. Ancak HyperOS’un One UI’ye göre hafif bir üstünlüğü var. Yapılan testlerde bu durum ortaya çıksa da çok büyük bir fark olmadığından dolayı seçim noktasında göz önünde bulundurulacak bir fark yok.

Yapay Zeka Özellikleri

Yapay zeka kıyaslamalarında One UI 6.1 bariz fark yaratıyor. Farklı alanlarda gelişmiş deneyimler sunan yapay zeka özellikleri sunan Samsung bu alanda sektörde ön plana çıkıyor. Galeri uygulamasındaki bazı yapay zeka düzenlemeleri dışında, Samsung’da yer alan yapay zeka özelliklerinin hiçbiri HyperOS’ta yer almıyor.

HyperOS ve One UI Arasındaki 7 Temel Fark

Çentik

Apple’ın Dynamic Island ile akım yarattığı bu bölümde Xiaomi de önemli geliştirmeler sağlamış durumda. HyperOS destekli akıllı telefonlar, şarj cihazını bağladığınızda, Pil Tasarrufu’nu açtığınızda, Rahatsız Etmeyin (DND) özelliğini etkinleştirdiğinizde, sessiz moda geçtiğinizde ve hotspot’u açtığınızda dinamik çentik özelliği ile kolay kullanım elde edilebiliyor. Böyle bir özellik ise One UI’de yer almıyor.

HyperOS ve One UI: Hangisi Daha İyi?

Hem HyperOS hem de One UI kendi alanında oldukça başarılı yazılımlar. Kullanıcıların beğenisini kazanan iki yazılım, bazı noktalarda bariz üstünlük kurmayı başarıyor. Ancak hangisinin seçilmesi konusunda karar her zaman gibi kullanıcıların tercihleri. Kullanıcıların ihtiyaçlarına ve önceliklerine bağlı olarak seçim yapılması, çok daha iyi bir telefon deneyiminin yaşanması için önemli. HyperOS, daha iyi kilit ekranı özelleştirmeleri ve Xiaomi ürünleriyle entegrasyon ile size minimalist bir deneyim sunarken One UI 6.1 daha fazla özelleştirme, widget ve AI desteği sunuyor.

buyukcekmeceajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

- -
Başa dön tuşu