Haber

Çavuşoğlu ve Blinken Beştepe’de görüştü: ‘ABD, F-16 talebimizi destekliyor’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Beştepe’de düzenlenen ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Çavuşoğlu’nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“Deprem felaketinin ardından ABD’den destek ve taziye mesajları aldık. Değerli meslektaşım Blinken de ziyaretinden önce iki kez telefonla arayıp destek verdi. Dün deprem felaketinden etkilenen bölgelerde incelemelerde bulunduk. ABD ile geniş bir gündemimiz var. Kolektif mekanizmanın toplantısını yılda iki kez yapmak istiyoruz. Sorunları ve zorlukları etkili bir şekilde çözmek istiyoruz. 100 milyar dolar hedefine ulaşmayı hedefliyoruz.

“KONGREDEN DESTEKLEYİCİ BİR ROL ALMASINI BEKLİYORUZ”

“ABD ile geniş bir gündemimiz var. Geçen ay Stratejik Sistem toplantısını yaptık. Pozitif gündemimizin en değerli konularından biri ekonomi ve ticaret. Askeri bağlarımız stratejik ortaklığımızın değerli yönlerinden biri. tek taraflı yaptırımlar nedeniyle savunma sanayinde sıkıntılar yaşıyoruz.

F-16 ile ilgili talebimize ABD yönetimi takviye yapıyor. Kongreye resmi bir tebligat talep ediyoruz. Bazı çevreler Kongre’de bu sürecin geciktirilmemesi ve engellenmemesi gerektiğine inanıyor. Kongre’nin destekleyici bir rol oynamasını bekliyoruz. F-16 konusu, ikili ilişkiler açısından da NATO’nun savunma kabiliyeti açısından son derece değerlidir.

‘VİZE TALEPİMİZİ İLETTİK’

Vizeler için 6 aya kadar bekleme süresi vardır. İletilmesi talebimizi ilettik.

NATO’nun genişlemesini de değerlendirdik. İki aday ülkeden (Finlandiya-İsveç) beklentilerimizi değerlendirdik. Üçlü toplantının ortasını vermiştik. Brüksel’de gerçekleşecek. NATO’dan dostların katılımıyla konu daha da büyütülecektir.”

‘TÜRKİYE’NİN GÜVENLİK ENDİŞELERİNİ ANLIYORUZ’

“Başkan Biden’ın da dediği gibi Türkiye ile NATO’nun ortak harekât kabiliyeti bizim için her zaman önemlidir” diyen ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Biden yönetiminin Türkiye’ye F-16 tedarikinde bel bağladığını belirtti. ABD’li bakan, “Türkiye’nin güney sınırıyla ilgili gerçek güvenlik endişelerini anlıyoruz” dedi. (DIŞ HABERLER)

Detaylar geliyor…

haberkumru.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu