Ordu’da Sel ve Heyelan Nedeniyle Oluşan Hasar Tespit Edildi
10 Temmuz’da meydana gelen şiddetli sağanak yağışla birlikte yaşanan sel ve heyelanlarla ilgili hasar tespit çalışması tamamlandı. Vali Tuncay Sonel, sel nedeniyle sular altında kalan 185 konuttaki eşyaların zarar gördüğünü, 455 iş yeri, 62 araç, 1931 dönüm tarım arazisinin zarar gördüğünü, bine yakın canlının telef olduğunu bildirdi. Sonel, sigortasız 185 konut ve iş yerine toplam 11.5 milyon TL ödeme yapıldığını söyledi.
Ordu Valisi Tuncay Sonel, 8-10 Temmuz tarihlerinde Karadeniz’de etkili olan şiddetli yağışlardan Ordu’nun da olumsuz etkilendiğini açıkladı. Devletin tüm kurum ve kuruluşlarının yanı sıra afetten zarar gören esnaf ve vatandaşların yanında olduklarını belirten Vali Sonel, afetin ardından il genelinde çalışmaya başlayan hasar tespit komisyonunun çalışmalarını tamamladığını söyledi. Çalışıyor. Perşembe günü şiddetli yağışlardan en olumsuz etkilenen ilçenin Perşembe günü olduğunu belirten Sonel, “Perşembe günü metrekareye 243 kilogram yağış düştü. 695 iş makinemiz, 1549 çalışanımız, tüm devletimiz ve milletimizle sahadaydık. Bu selden zarar gören vatandaşlarımızın dertlerine bir an önce çare olması amacıyla aynı günün sabahı hasar tespit kurullarımızı kurarak esnaflarımızın işyerleri ziyaret edildi, konutlar ziyaret edildi, selden etkilenen araçlar ziyaret edildi. ve heyelanlar ziyaret edildi.”Bu kapsamda 185 evimizin mobilyaları zarar gördü. Yine 455 işyeri, 62 araç, 1931 dönüm tarım arazisi telef oldu. 100 bin yavru balık, 310 arı kovanı, 600 civarında kümes telef oldu” dedi.
Sel sonucu eşyaları zarar gören vatandaşların hesaplarına toplam 7,5 milyon TL para yatırıldığını belirten Sonel, “AFAD ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan yaklaşık 7,5 milyon TL. Eşyaları zarar gören vatandaşlarımızın hesapları.Hafta sonu olmasına rağmen bankayı açtık ve vatandaşlarımızın derdine derman olmaya çalıştık.455 işyerimizden 211’i sigortalı, 244’ü sigortasız oldu.AFAD’ın desteğiyle 244 işyeri açıldı. Ayrıca yerli imkanlar da mevcuttu.AFAD kullanarak kullanılmayan işyerlerini 3-5 gün içerisinde onararak tekrar ticari faaliyet şeklinde faaliyete geçirmelerini sağladık.Sigortasız işyerlerine AFAD tarafından 4 milyon TL destek verildi. Yine AFAD’ımız aracılığıyla Büyükşehir Belediyemize ve 19 ilçe belediyemize önemli destek verildi. Kısa sürede kapanan yollar, bozulan yollar, sanat yapıları bir an önce onarılmaya başlandı.”
Heyelan nedeniyle trafiğe kapatılan Ordu’dan bir kısmı başlayıp Akdeniz’e uzanan Karadeniz-Akdeniz Yolu’nda ulaşımı sağlamak için alternatif yolların açıldığını kaydeden Sonel, “Gerçekten ciddi bir kaza var. Karadeniz-Akdeniz Yolu bağlantı yolu olarak tabir ettiğimiz yolda tünel önü hasar Ankara’dan heyetlerimiz geldi.Karayolları teknik grubumuz çalışıyor.Allah’ın izniyle burası kısa sürede bitecek.Ancak , burada çok önemli bir iş var. Vatandaşlarımızdan biraz daha sabırlı olmalarını rica ediyorum. Bu yoldan ulaşımı eski haline getirmek için alternatif yollar arıyoruz. Şu anda ulaşımda bir aksama yok. Vatandaşlarımız alternatif bir güzergah ile ulaşım sağlayabilirler. Rabbim ülkemizi, milletimizi ve tüm insanlığı sel, heyelan, yangın, sarsıntı gibi afetlerden korusun” dedi.