Haber

Eğitim Sen Sinop Şube Başkanı: Çocuklara sağlıklı gıda verilmeli

MUSTAFA USTA

Eğitim Sendikası Sinop Şube Başkanı Musa Uzun, “Çocukların çoğu okula aç geliyor, aç kalıyor ve eve aç dönüyor. Bunun önüne geçmek için çocuklara en az bir sağlıklı yemek verilmesini talep ettik. Bu talepler devam ediyor. Hatta” dedi. Bunun önünde bir engel var.” “Yok” dedi.

Eğitim Sen Sinop Şube Başkanı Musa Uzun, 2023-2024 eğitim-öğretim dönemine ve eğitim sisteminde yaşanan sorunlara ilişkin açıklamalarda bulundu. Uzun şunları söyledi:

“ÖĞRETMENLERİN GÜVENSİZ BİR ÇALIŞMA ORTAMI VAR”

“EĞİTİMİN İÇERİĞİ TAMAMEN DİNSEL HALE GETİRİLDİ”

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçmeden önce cumhurbaşkanı başbakandı. O dönem ‘Her yerde güç olduk ama eğitimde, kültürde güç olamadık, eğitimde istediğimiz yere ulaşamadık’ dedi. O dönem ‘Eğitimdeki başarısızlıklarını gerçekten görüyorlar ve biliyorlar’ diye yorumlamıştık ama gelinen noktada durumun böyle olmadığı ortaya çıktı. Burada aslında dindar ve kinci nesilden bahsediyorlar. İstediğimiz koşulları düşünen nesil demekti. Görünüşe göre bunda başarılı olamadıklarını söylediler. Bunu sağlamak için son 5-6 yıldır, özellikle Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçişten bu yana eğitimin içeriği uygun şekilde dinileştiriliyor. Dini motifler müfredatın tamamına dahil edilmeye başlandı. Müfredat içerisinde din kültürü dersleri artırılmaya başlanmış, böylece dindar bir nesil yetiştirmeye çalıştıkları anlaşılmaktadır. Bu konuda bilimsel eğitim verelim. Çocuğun dindar mı yoksa ateist mi olacağı, çocuğun uygun bir eğitimden sonra kendisinin belirleyeceği bir şeydir. Önceki iktidarlarda mutlaka bir şeyler empoze ettiler ama hiçbir çocuk bu dayatmaları kabul edip gidip kendi işini yapmadı. 5, 7, 10 yaşındaki çocukların beyinlerini anlayamadıkları hayali unsurlarla eğitmek istiyorlar. ÇEDEŞ diye bir proje duyurdular. Bu ne getiriyor? Milli Eğitim Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı çeşitli dini topluluklarla protokoller imzalıyor. Bu protokollerde müezzin, imam, vaiz, hatip gibi eğitim vasfı olmayan çeşitli kişilerin okullara gelerek öğrencilere eğitim vereceği ve dini alanlarda ders vereceği belirtiliyor. Biz bu protokollere başından beri karşıydık. Bunların çocukların eğitimine hiçbir katkısı olmayacak, bu kişilerin hem eğitim formasyonundan yoksun kalacağını, hem de çocukların psikolojilerini bozacağını düşünüyoruz, onların eğitimlerinin daha da zor hale getirileceğini biliyoruz ve bu yüzden biz de bu yönde hareket ediyoruz. Bu projelerle ilgili zaten mahkemelere başvurduk, sonuçlarını bekliyoruz.

“DEVLETTEN BEKLENTİMİZ EĞİTİMİN BİLİMSEL OLMASIDIR”

Hükümetlerimiz ülkemizi sonuçların prestijiyle ve doğrudan eğitim politikalarıyla yönetmektedir. Devletten beklentimiz ve önceliğimiz eğitim içeriğinin bilimsel verilere dayalı içeriklerle sağlanmasıdır. Çağdaş, kamusal eğitim anlayışıyla yola devam ediyoruz. Ayrıca birden fazla okulumuzda öğrencilerimizin velilerinden ve öğretmenlerinden aldığımız geri bildirimler şu şekildedir; Pek çok çocuk okula aç geliyor, okula aç gidiyor ve eve aç dönüyor. Bunu önlemek için çocuklara en az bir sağlıklı öğün verilmesini talep ettik. Bu talepler devam ediyor. Aslında bunda hiçbir sorun yok. Ayrıca zorunlu eğitim 12 yıla çıkarıldı. Lise öğrencilerini zorunlu eğitimin dışına iten birçok uygulama var. Bu çocuklar liseyi bitiremedikleri ve okula gidemedikleri için sokakta, çeşitli tezgah altı işyerlerinde, sigortasız, sağlıksız yerlerde, iş güvencesi olmadan çalışmak zorunda kalıyorlar ve bu çocuklar çalışma sıkıntısı çekiyor. kazalar. Hayatını kaybeden çok sayıda çocuk var. Mesleki teknik eğitim adı altında işverenlere ucuz işgücü sağlamak amacıyla 1 gün okula 4 gün işe kampanyası adı altında çocukları ucuz personel olarak okullara yönlendiriyorlar. Bunların hepsinin düzeltilmesini istiyoruz. Tüm çocukların sağlıklı ve iyi beslenerek okula gitmesini, eğitim görmesini istiyoruz. Son olarak bir isteğimiz daha var; 2 yıldır yaz saati uygulamasına geçilmediği için çocuklar güya gecenin karanlığında okula gidiyor ve akşam çok geç saatte okuldan dönüyor. Bu da çocukların eğitimini olumsuz etkiliyor. Bunların değişmesini bekliyoruz. “Bunlar değişirse eğitimin daha da kaliteli bir şekilde devam edeceğini ve öğrencilerimizin daha doğru eğitim alacağını düşünüyoruz.”

Kaynak: ANKA / Yerel

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu