Ekonomi

Asya borsaları Çin’den gelecek potansiyel piyasa desteğiyle yükseldi

Asya hisseleri, Çinli yetkililerin son yılların en düşük seviyelerine gerileyen ülke borsalarını istikrara kavuşturmayı amaçlayan potansiyel 278 milyar dolarlık teşvik paketi hakkındaki iyimserliğin etkisiyle Çarşamba günü yükseldi. MSCI’nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını gösteren en geniş endeksi %0,27 yükseldi. Bu yükselişe rağmen endeks Ocak ayında %5’lik bir düşüş yaşayarak Ağustos ayından bu yana en kötü aylık performansını kaydetti.

Japonya’nın Nikkei endeksi 34 yılın en yüksek seviyesine ulaştıktan sadece bir gün sonra %0,68 düştü. Aynı zamanda yen güçlendi ve Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) Salı günü negatif faiz oranlarından uzaklaşıldığını gösteren şahin duruşuna tepki gösterdi.

Çin borsaları yıla güçlü bir başlangıç ​​yaptıktan sonra Asya’nın ilgi odağı oldu. Salı günü piyasaların istikrar kazanmasına yardımcı olabilecek önemli bir destek paketinin hazırlandığı haberi ortaya çıktı. Ancak yatırımcılar temkinli olmaya devam ediyor.

Çin’de hisse senedi performansı Çarşamba günü karışıktı. Blue-chip endeksi %0,4 düşüşle beş yılın en düşük seviyelerine yakın seyrederken, Şangay Bileşik endeksi %0,11 ile marjinal bir yükseliş kaydetti. Hong Kong’un Hang Seng endeksi Ocak ayında %1,5 arttı ancak %8 düştü. Alibaba Group’un (NYSE: BABA) hisseleri, kurucu ortak Jack Ma ve Yönetim Kurulu Başkanı Joe Tsai’nin dördüncü çeyrekte önemli hisse alımları yaptığı haberinin ardından %6 yükselerek yükselişe katkıda bulundu.

Diğer yerlerde, yatırımcılar çeyrek başındaki karışık sonuçları sindiriyor S&P 500 rekor kapanışa ulaştı. Netflix (NASDAQ:NFLX), dördüncü çeyrekte Wall Street’in abone tahminlerini aştıktan sonra güçlü bir performans grafiğinin etkisiyle mesai sonrası işlemlerde %8 arttı.

Döviz piyasaları erken Asya ticaretinde nispeten sakindi. ABD para biriminin altı önemli para birimine karşı değerini ölçer dolar endeksi 103,48’de sabit kaldı. Endeks bu ay %2 yükselerek Eylül ayından bu yana en güçlü aylık performansını gerçekleştirme yolunda ilerlerken, Fed’in erken ve önemli faiz indirimlerine ilişkin beklentiler de azaldı.

Bu hafta piyasanın dikkati, faiz oranı görünümünü ölçmek için ABD kişisel tüketim harcamaları (PCE) endeksi verilerine ve S&P Global PMI okumalarına çevrilecek. Piyasa fiyatları şu anda Fed’in Mart ayında faiz indirimine gitme ihtimalini %47 olarak yansıtırken, bu oran bir ay önceki %88 ihtimalinden daha düşük.

Japon Yeni Çarşamba günü dolar karşısında %0,16 artışla 148,14’e yükseldi. BoJ’un son dönemde verdiği sinyaller teşvik programının kademeli olarak sonlandırılacağına dair inancı gösteriyor. Commonwealth Bank of Australia’dan (OTC:CMWAY) analist Kristina Clifton, Japonya Merkez Bankası’nın faiz oranlarını artırmayı ve getiri eğrisi kontrolünü en erken Nisan ayında sonlandırmayı düşünebileceğini belirtti.

Asya işlem saatlerinde 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi en son %4,138 seviyesinde kaydedilirken iki yıllık ABD Hazine tahvillerinin getirisi %4,339 seviyesinde gerçekleşti.

Emtia piyasalarında ABD ham petrol fiyatları %0,07 artışla varil başına 74,42 dolara yükseldi. Brent Ham petrol %0,08 artışla 79,61 dolardan fiyatlandı. Spot altın fiyatları yüzde 0,1 düşüşle ons başına 2.027,09 dolara geriledi.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka desteğiyle oluşturulmuş, tercüme edilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu