Ekonomi

ABD’de işten çıkarmalar 2009’dan beri en yüksek seviyede

YENİ ABD merkezli patronların işten çıkarılması yılın ilk iki ayında 180.713’e çıkarak 2009’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Açıklanan veya teyit edilen işten çıkarmaların kaydını tutan bir danışmanlık şirketi olan Challenger, Gray & Christmas, Şubat raporunu yayınladı.

Rapora göre, ocak ayında 102 bin 943 olan ABD merkezli patronların işten çıkarmaları, şubatta aylık bazda yüzde 24 azalarak 77 bin 770’e geriledi.

Şubat ayında işten çıkarmalar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 410 arttı. Geçen ay, ABD’li işverenlerin işten çıkarmaları Şubat ayı pahasına 2009’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Ocak-Şubat döneminde işten çıkarmalar, 2022’nin ilk 2 ayına göre yüzde 427 artışla 180 bin 713 oldu ve bu değer, 2009’dan bu yana en yüksek iki aylık işten çıkarmalar olarak kayıtlara geçti.

Şubat ayında açıklanan işten çıkarmaların yüzde 28’ini teknoloji şirketleri yaptı. Geçen ay bu sektördeki çalışanların çoğu işten çıkarıldı.

Hastaneleri ve sağlık ürünleri üreticilerini içeren sağlık sektörü de geçen ayki toplam işten çıkarmaların yaklaşık yüzde 13’ünü oluşturdu.

Perakende, finans, fintech ve medya da Şubat ayında en çok işten çıkarmanın yaşandığı diğer sektörler olarak dikkat çekti.

İşe alma planları düştü

Şirketlerin işe almayı planladıklarını açıkladıkları çalışan sayısı şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 12 azalarak 28 bin 830 oldu. Geçen ay planlanan işe alımların sayısı da yıllık bazda yüzde 87 düştü.

Raporda görüşlerine yer verilen Challenger, Gray & Christmas Kıdemli Başkan Yardımcısı Andrew Challenger, işverenlerin ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırım planlarını dikkate aldığına ve şirketlerin maliyetlerini düşürme planları yaptıklarına dikkat çekti. ve işten çıkarmalar genellikle maliyet azaltma stratejilerinin son modülüdür. olduğunu belirtti.

Teknoloji şirketlerinde büyük işten çıkarmalar yaşandığını belirten Challenger, Şubat ayında 30 şubenin tamamında işten çıkarmaların yaşandığını ve bunu şirketin izlediğini bildirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu