Haber

Yerel Seçimler Deprem Yardım Parasını Harcamak İçin Neden Bekledi?

CHP Isparta Milletvekili Hikmet Yalım Halıcı, 6 Şubat depremi sonrası toplanan yardım paralarına ilişkin İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya şunları söyledi: “İmar ve Kalkınma Raporu’na göre AFAD’ın bağış hesabında bir yılda 128,9 milyar TL toplandı. Öte yandan bu paranın 79,3 milyar TL’si “Depremden etkilenen vatandaşlarımız çadır ve konteyner kentlerde elektrik kesintileri ve su baskını ile uğraşırken, bu parayı harcamak için neden yerel seçimleri beklediler?” diye sordu.

CHP Isparta Milletvekili ve Parti Meclisi üyesi Hikmet Yalım Halıcı, 6 Şubat depremi sonrası “Türkiye Tek Yürek Kampanyası” ile toplanan yardım paralarının akıbetini TBMM gündemine taşıdı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi sunan Halıcı, Kahramanmaraş depreminin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen başta konut olmak üzere bölgede pek çok sorunun yaşandığını söyledi. ve altyapı sorunlarının çözülmediğini, Cumhurbaşkanlığı’nın ‘İmar ve Kalkınma Raporu’na göre AFAD’ın bağış hesabında bir yılda 128,9 milyar TL toplandığını kaydetti. Halıcı, “Öte yandan bu paranın 79,3 milyar TL’si harcandı. Depremden etkilenen vatandaşlarımız çadır ve konteyner kentlerde elektrik kesintileri ve su baskını ile uğraşırken neden yerel seçimler bu paranın harcanmasını bekledi?”

Halıcı, deprem ek vergilerinden milyarlarca gelir elde edildiğini, “Türkiye Tek Gönül” kampanyasında toplanan paranın AFAD’a aktarıldığını ancak büyük depremin üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen bağışların önemli bir kısmının aktarılmadığını belirtti. Acil ihtiyaçlara rağmen harcanıyor ve yerel seçim bekleniyor.

“‘Türkiye Tek Gönül’ kampanyasında toplanan paranın AFAD’a aktarıldığı söyleniyor. Burada bağış sözü veren birçok şirket, firma ve kişi hâlâ bu parayı yatırmadı. Öte yandan vatandaşlar da AFAD’a bağış yapmaya devam etti. Çabalarını artırarak ve son birikimlerini göndererek kampanyalar yürütüyoruz.”Depremden etkilenen vatandaşlarımız konteyner ve çadır kentlerde elektrik kesintisi, su baskını ve soğukla ​​mücadele ederken vatandaşların bağışları kullanılmadı. Bir yıl boyunca depremzedeler soğuk, çamur, kar ve sıcakta mağdur edildi. Yerel seçimler geldiğinde vatandaşların bağışladığı paralar hükümetin propaganda malzemesi haline geldi. Maraş depreminin etkisi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hane başına 10 bin TL tutarındaki destek ödemesinin devlet bütçesinden değil, vatandaşların AFAD’a yaptığı bağışlardan karşılandığı daha sonra ortaya çıktı.”

Yaşananların büyük bir skandal olduğunu belirten Halıcı, “Konuyla ilgili de hukuki süreç başlatılması gerekiyor. Vatandaşların deprem bağışlarının hangi hesaplarda tutulduğu, kimler aracılığıyla kullanıldığı ortaya çıkarılmalı. Artık anlaşıldı.” Devletin vatandaşlarımızın evlerinden, dişlerinden, birikimlerinden yaptıkları bağışları, hatta ceplerindeki son parayı bile kendi reklamları için kullandığını söyledi.” . Bu bütçeyle yerel seçim propagandası yapıyordu. Ne depremzedeler ne de vatandaşlar onları önemsiyor. Bu büyük çürümede destekçileri gösteri yapıp vaat ettikleri bağışları yatırmadılar, kamu bankaları bağış yaptı ama bu halkın parasıydı. Halkımız yine takviye edildi ama hükümet bunu en kötü ve en beceriksiz şekilde yaptı. Deprem bağışı AKP oy“Bir masrafı vardı” dedi.

Hikmet Yalım Halıcı, Bakan Yerlikaya’ya şu soruları sordu:

“Türkiye Tek Kalp kampanyasında vaat edilen paranın ne kadarı toplandı? Bu para şu anda hangi hesapta ve fonda tutuluyor?”

Kampanyaya bağış yapacağını açıklayan şirket, holding, firma, kurum ve kişilerden kaçı vaat edilen yardım parasını yatırmadı? Bunlar neden kamuoyuna açıklanmıyor? Bağış sözü veren ama parayı yatırmak için tam bir yıl bekleyen bu şirket, kurum ve kişiler kimler?

Kampanyaya bağış yapan ancak vaat edilen parayı bağışlamayan hangi holding, şirket ve şirketler var? Son 5 yılda hangi kamu ihalelerini aldılar? Bu ihalelerin fiyatları ve ihale koşulları nasıl gerçekleşti?

Bu paranın ne kadarı AFAD’a aktarıldı? Bu para hangi tarihlerde ve hangi biçimde kullanıldı? Bunun detaylı raporları neden yayınlanmıyor? “Depremden etkilenen vatandaşlarımız çadır ve konteyner kentlerde elektrik kesintileri ve su baskını ile uğraşırken neden yerel seçimler bu paranın harcanmasını bekledi?”

Kaynak: ANKA / Yeni

haberhonaz.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu