Haber

Ödüllü proje 50 yıllık sorunu çözdü

İstanbul (İGFA) – İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) iştiraki KİPTAŞ, yeni yönetim döneminde temelleri atılan ilk kentsel dönüşüm projesi Eyüpsultan Yeşilpınar Evleri’nin daire teslimlerine kademeli olarak başladı. 155 daireden oluşan, 50 yıllık mülkiyet sorunu çözülerek temeli 25 Mayıs 2021’de atılan Eyüpsultan Yeşilpınar Evleri’nin ilk etap anahtar teslimi teslimatı 26 Ocak 2023’te İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından gerçekleştirildi. 664 konut ve 14 dükkan olmak üzere toplam 678 bağımsız üniteden oluşan, 113 hak sahibi ve 197 bağımsız birimin yer aldığı projenin etap anahtar teslim töreni gerçekleştirildi.

“KENTSEL DÖNÜŞÜM DEDLERİ LÜKS KONUT ÜRETTLER”

Deprem ve kentsel dönüşüm konularının İstanbul’un ve Türkiye’nin en önemli sorunu olduğuna işaret eden İmamoğlu, “İstanbul ve Türkiye için yüzde 100 beka sorunudur. Etkisi o kadar büyüktür ki her açıdan diz çöktürebilir; “Ekonomik olarak, can kaybı açısından, sosyolojik olarak her türlü… Dolayısıyla bu bir beka ve beka meselesidir” dedi. 17 Ağustos 1999 depreminden bu yana ülkenin temel sorunu haline gelen sürecin hak ettiği şekilde yönetilmediğini vurgulayan İmamoğlu, “İhmaller var. Zaman zaman istismar edildi. Ve ne yazık ki doğru işleri doğru düzen modeline oturtmak yerine bu iş tersten ele alındı. ‘Deprem, dönüşüm, değişim, İstanbulluların ihtiyacı olan sosyal konut’ dediğimizde; İstanbul’da binlerce, onbinlerce, hatta yüzbinlerce lüks konut inşa ederek deprem bölgesinin sorununu çözmek yerine bu işin kamuya dağıtılmayan, bir süre için keyifli hale getirilen kazanca dönüştüğünü gördük. bir avuç insan. Bu bakımdan dönüşümü başaramayan tam da bu zihniyettir. “Ve gerçek bir kentsel dönüşüm gerçekleşmedi.”

“VATANDAŞIN MENFAATİNİ HER ŞEYİN ÜSTÜNDE TUTMAZSANIZ BU SİSTEM İŞLEMEZ”

“2019 yılından bu yana örnek bir dönüşüm süreci yaratmaya ve temel ilkelerinden taviz vermeden bu yolda yürümeye devam ederken, aynı zamanda devletimizin tüm kurum ve kuruluşlarıyla birlikte doğru adımları atmayı, bu süreci doğru bir şekilde yürütmeyi, yönetmeyi başarıyoruz. Bunun koordineli bir şekilde çalışmasının, “Bir masada oturup konuşmanın arayışı içindeydik” diyen İmamoğlu, şöyle devam etti: “Sürekli kapıları çalıp anlatmaya çalıştık. Ne kadar kapıları çalmaya, o kapılarda beklemeye, fikirlerimizi onlarla paylaşmaya çalışsak da -bir şeyler de paylaştık- ne yazık ki bu süreçlere kulak tıkadılar. Ve önemli olan, öne sürdüğümüz yolculukların hiçbirinde birlikte yürümek için herhangi bir adım atmadılar. Kentsel dönüşüm sorununu birilerinin kâr alanına dönüştürürseniz bundan başarı elde etme şansınız olmaz. “Kamu yararına bir süreç yürütülmezse, vatandaşın çıkarlarını her şeyin üstünde tutmazsanız bu sistem işlemez” dedi.

“BİZ BUNUN TAM TERSİNİ YAPTIK”

“Biz tam tersini yaptık” diyen İmamoğlu, şunları kaydetti:

“Vatandaşların çıkarlarını en üst düzeyde tutuyoruz. Vatandaşlarımızla şeffaf bir şekilde konuşarak her süreci yürüttük. Vatandaşlarımızın mülk sahibi olduğunu biliyorduk. Eğer mülk sahibi değilse veya henüz mülkünü alamamışsa, mülkünü edinmesi için hiçbir çekince olmadan yapılması gereken her şeyi yaptık. İlk görevimizin halkımızı memnun etmek olduğunu unutmadık. Ve o insanların güvenli yuvalarına kavuşmalarının ne kadar kıymetli ve ibadet dolu bir hizmet olduğunu asla unutmadık. Bu nedenle kurduğumuz sistem başarılı oldu. Artık neredeyse her ay birkaç noktada insanları mutlu etmenin haklı gururunu yaşıyorum. Eyüpsultan, Yeşilpınar Evleri’nde geçmişte yapılanlara baktığınızda bile aslında farkı görebiliyorsunuz. Yani popülistler ile vurguncular arasındaki farkı net bir şekilde görebilir ve anlayabilirsiniz. Biz; “Popülist kimliğimizle, siyasi görüşü ne olursa olsun halkımıza destek olma ve mağduriyetlerini giderme kararlılığımızı ortaya koyduk.”

“ÜZERİNDE YAŞAYAN BU BÖLGEYİ GAZETE İLANI İLE SATIŞA SATIYORLAR.”

Söz konusu bölgenin 50 yıldır çözüm beklediğini hatırlatan İmamoğlu, şu bilgileri paylaştı:

“Bu bölge Bakanlar Kurulu tarafından riskli ilan edildi. Ancak hükümet, önceki Büyükşehir Belediyesi, KİPTAŞ yönetimi ve hatta ilçe yönetimi kılını kıpırdatmadı. Tek bir şey yaptılar. KİPTAŞ’a gittiğimde o ilanı görünce hayretle inceledim. ‘Doğru değil, şaşırdılar’ dediğimi de hatırlıyorum. Hatta bu alanı, yani üzerinde insanların yaşadığı alanı bir gazete ilanıyla satışa çıkarmışlar. Vatandaşlar çaresizlik ve belirsizlik içerisinde; ‘Bu alanı birilerine satalım da orada kâr olsun’ endişesi içerisindeler. Oradaki insanların dertlerini, dertlerini dinleyecek sabırları bile yoktu. Misyonumuz gelince, KİPTAŞ ile birlikte, tüm yönetimimizle birlikte, sadece burası için değil, İstanbul’un tüm bu sorunlarına ve stil noktalarına hiç çekinmeden, size nasıl çözüm bulabiliriz; Biz bunun peşindeydik ve bunun için fedakarlık yaptık. “Bazen arkadaşlarım, makul yetkilerini aşma riskini göze alarak yürür ve seyahat ederlerdi.”

“Kimseyi boş hayallerle kandırmadık”

Yeşilpınar’da; Şeffaf ve etik bir süreç sonucunda vatandaşla yüzde 100 anlaşma sağladıklarını belirten İmamoğlu, “Kimseyi boş hayallerle kandırmadık. Ne yapılabileceğini anlattık. Arkadaşlarıma hep şunu söyledim: Kamu yönetiminde olan ve vatandaşımıza hizmet etmekle yükümlü olan bizler iki şeyden asla vazgeçmeyeceğiz. Vatandaşımızın ne sorunu varsa sonuna kadar, son damlasına kadar yapacağız. Yapılamayan, yapılamayacak bir şey varsa da bunu tüm şeffaflığımızla vatandaşlarımıza anlatacağız. Vatandaşlarımızı aldatmayacağız. Vatandaşlarımızın sürece en şeffaf şekilde dahil olmalarını mutlaka sağlayacağız. İşte tam da bu şekilde hareket ettiğimiz için Ali Bey, tüm engellemelere rağmen ilçe belediyesinden Meclis’e ve diğer unsurlara kadar tüm sorunların 18 ayda çözüldüğünü tek tek anlattı ve biz bu işin temelini attık. projeyi hep birlikte sevinç ve gururla sürdürüyoruz. “İnşaat başladıktan sonra süreçte yine sorun yaratmaya çalışsalar da biz özveriyle çalıştık” dedi.

“BİZİ SADECE ENFLASYON VE FAİZ SEBEP YAPAN BİR YÖNETİMLE KARŞIYIZ”

Bütün bunları ağır ekonomik koşullar altında başardıklarının altını çizen İmamoğlu, şöyle konuştu:

“Dünyada, savaş halinde olan ülkelerde bile, bu kadar yüksek enflasyon, bu kadar yüksek faiz, bu kadar yüksek enflasyon, bu kadar yüksek maliyet artışlarının kendi adına ‘bugün biraz rahatladım’ demesine yer yok. fiyatlar, ancak iki ay sonra bile inanılmaz derecede fakir ve yoksul hale geliyorlar. Maalesef dünyada enflasyonda, faizde bizi geride bırakan bir yönetimle karşı karşıyayız. Ancak bu konuda ‘zamanı aştık’ ya da ‘sıçrama yaptık’ sözü geçerli oluyor. Dolayısıyla inşaat, özellikle bu şartlarda kolay bir iş değil. İş hayatımın belki de en değerli deneyimlerinden biri olan bu sektörde, bu ortamda, bu maliyetlerle baş etmek çok zor. Ancak tüm bu şartlara rağmen vatandaşlarımızı mağdur etmedik. Hükümetin ekonomi politikalarının bedelini siz değerli paydaşlarımıza ödemeden süreci çözdük. Bu çok değerli bir şey. Ekonomiyi yönetemeyenin kentsel dönüşümü de yönetemeyeceği nereden çıktı? Burada, sistemi bunun 20-30 katı manasına gelecek şekilde yönetmeye çalışanların ya da bu sistemi övenlerin, ‘Evinize 1 liraya mal olacağız’ diyerek yaptıkları hatalardan anlıyoruz; Ekonomiyi yönetemeyen kentsel dönüşümü de yönetemez. Milletini mağdur ediyorlar. Bir yandan paralarını harcarken bir yandan da kentsel dönüşüm konseptiyle satın alma gücü azalan paralarının kat kat fazlasını ceplerinden çıkarıyorlar. “Deyim yerindeyse hortumla kapatıyorlar.”

“BUNU REDDİYORUZ VE DİYORUZ…”

Bu anlayışı tamamen reddettiklerini vurgulayan İmamoğlu, “Bunu reddediyoruz ve arkadaşlarıma baştan diyoruz ki; Hesap verebileceğiniz modellerle insanların karşısına çıkın, rakamları düzeltin ve mümkün olduğunca o insanlarla konuştuğunuz rakamlara göre işinizi tamamlayın. Ben de şöyle dedim: ‘Halkımdan hiçbirinin hayal kırıklığına uğradığını ve kaldıramayacağı yüklerle boğuştuğunu görmek istemiyorum.’ Çünkü KİPTAŞ bu yönüyle bu başarıya ulaşmış ve hem buradaki hem de diğer noktalardaki çalışmalarını taban fiyat rakamlarının altında taksitlerle de olsa tamamlayıp teslim etmiş, ben tüm grubumuzun, İBB’nin tüm kurumlarının ve tabii ki KİPTAŞ’ın destekçisiyim. “Hepinizin huzurunda Genel Müdürümüze ve çalışanlarına teşekkür ediyorum” dedi.

“PROBLEMİMİZ VATANDAŞLARIN SORUNLARINI ÇÖZMEK OLDU”

“İşsizlik, yoksulluk ve yüksek fiyatlar yaratırken kentsel dönüşüm mağdurlarının dinlenmesine bile tahammül edemiyorlar” diyen İmamoğlu, şöyle devam etti: “Halkın sesinin duyulmasını istemedikleri için vatandaşın sesini dahi kapatabiliyorlar. Kameralar.İnanın diliyorum ve istiyorum; Hiçbir vatandaşın huzurunda ne biz ne de hükümdarım böyle bir duruma düşmesin.Onlar da düşmesin.Bizim derdimiz vatandaşın sorunlarını çözmektir” dedi. Görev süresince sosyal konut ürettiklerini ve evlerini sabit taksitlerle vatandaşlara teslim ettiklerini belirten İmamoğlu, “Kentsel dönüşümü 5 yılda hızlandırdık. Bugün itibarıyla 10 bin 39 bağımsız üniteyi teslim ettik. ” 8 bin 795 bağımsız ünitenin hızla teslim edileceği günler.”

“KOMŞUMLARLA ‘OTOPARK DENETİMİ’ YAPACAĞIM”

İmamoğlu, “Geçmiş dönemlere göre her konuda büyük işler başarmış bir yönetimiz” diyerek özetle şu ifadeleri kullandı:

“2018 yılında satılmaya çalışılan bölgede yüzlerce vatandaşımızın sağlam, dayanıklı konut bulması bizi gururlandırıyor. O dönemde buraya en az üç kez geldim. Ben de vatandaşların tepkisini duymaya geldim. Temel atma töreninde bir çığlık duydum. Yanlış yönlendirmelerden dolayı halkımız tedirgin oldu, tedirgin oldu. Ben de onlara kızgın değilim. Çünkü geçmişte yönetimler onları endişelendirecek birçok hata yapmıştı. Kaçınılmaz olarak aynı olduğumuzu düşünüyorlar. Biz öyle değiliz. Bu gördüğünüz alanda bugünkü anahtar teslim töreninin ardından arkadaşlarım hızla çok güzel bir park ve donatı alanı inşaatına başlayacaklar. Daha önce ‘Hayır kapatılacak, site içerisinde kalacak’ açıklamalarının aksine burada bu bölgede yaşayan herkesin keyif alacağı çok şık bir mahalle parkı sunacaklar. “20-25 gün sonra gelip komşularımla birlikte bu parkın bitip bitmediğini inceleyeceğim.”

“BİZDEN UYUYOR GİBİ DAVRANANLAR…”

“Bu işi doğru yapıyoruz. Kendisinden daha uygun birini yapmaya çabalasın; Bizi aşağılamak için değil. Biz şunu söyledik: ‘Evet deprem, kentsel dönüşüm birlikte mücadele meselesidir. Kapıları birlikte kol kola, omuz omuza açalım, temelleri birlikte atalım.’ Bizden mal kaçırıyormuş gibi davrananlar, sorunu buraya koymaktan başka bir şey yapmıyorlar. Şöyle diyorlar: ‘Hadi kazanalım.’ Ben de ‘Ey milletim, sen kazandın’ diyorum. Milletimiz kazansın. Aramızdaki fark bu. Sadece ben ve biz diyen zihniyetten uzaklaşarak millet kazanacaktır. Bunu asla öğretemeyiz. İnşallah İstanbul halkının ve ülkemiz insanının sevgisini, inancını ve takdirini hep birlikte kazanacağız. Bundan daha değerli hiçbir şey yoktur. Hep birlikte kazanacağız, sonra huzur içinde uyuyacağız. Daha enerjik çalışmaya başlayacağız. Ve böylece başta İstanbul’umuz olmak üzere tüm ülkemizin sorunlarını çözeceğiz. Elbette hoş ameller sayesinde iç huzurumuz arttıkça, başımızı huzurla yastığa koydukça, o geceyi keyifli ve kısa uykularla geçirdikçe ve yeniden tüm gücümüzle yollara çıktıkça; Diğerleri de uykularını kaybediyor. Onu anlıyorum. “Onları uykusuz bırakmaya devam edeceğiz.”

“ÇALIŞTIKÇA PARLAK OLAN DEMİR GİBİYİZ”

“Çünkü biz hiçbir halkımızı boş vaatlerle, seçimle ilgili sözde projelerle kandırmadık, kandırmayacağız. Bizi kandırmaya çalışanların bizi kandırmasına izin vermeyeceğiz. Bu amaçla gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz. Gücümüz, kuvvetimiz, irademiz inanın tamdır. Bundan paniğe kapılmayın. Çalışırken parlayan demir gibiyiz. Yolumuza aydınlık bir şekilde devam edeceğiz. 31 Mart’ta sizlerin ve bu hizmetlerden yararlanan değerli hemşehrilerimizin desteğiyle, eşlerine, arkadaşlarına, komşularına karşı gördükleri muameleyi anlatarak, bizimle yaşadıkları diyalogları referans olarak sunarak, Onların desteğiyle büyük hedeflere daha hızlı ilerlememizi sağlayacak bir yolculuğa çıkacağız. devam edeceğiz. İstanbul’u israftan, kendi deyimiyle ihanetten uzak tutacağız. İstanbul’umuza rahmet, bereket ve halkına hizmet eden bir anlayış getirdik. Büyüyerek yolumuza devam edeceğiz. İsraf etmek isteyenler kaybedecek; Kazanan İstanbul olacak, kazanan rahmet olacak, kazanan 16 milyon İstanbullu olacak. Kazanan da, bugün burada bulunan Eyüpsultan Yeşilpınar Evleri’nin mülk sahipleri gibi, vatandaşımız olacaktır. Sizlere kazandırmaya devam edecek bir yönetim olarak yolumuza devam ediyoruz. Desteğinizle gücümüzü büyütmeye devam ediyoruz. “Hepimize iyi şanslar.”

ANAHTARLARI HAK SAHİPLERİNE TESLİM ETTİ

İmamoğlu, konuşmasının ardından CHP Eyüpsultan Belediye Başkan adayı Mithat Bülent Özmen ve CHP Eyüpsultan İlçe Başkanı Doğan Sarıtaş’ı yanına davet ederek, yerel seçimler için ilçe sakinlerinden destek istedi. Anahtar teslim törenine; Törene CHP İstanbul Milletvekili Yunus Emre, CHP PM üyeleri Ozan Işık, Turgay Özcan, Bakanlık Yüksel, Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi, Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli ve KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt katıldı. İmamoğlu sembolik olarak anahtarları 10 hak sahibine teslim etti.

KURT: “KİPTAŞ 50 YILLIK MÜLKİYET SORUNUNU ÇÖZDÜ”

KİPTAŞ Genel Müdürü Kurt’un verdiği bilgiye göre; Projenin inşa edildiği bölge, plansız yapılaşma ve çürük yapı stoku nedeniyle 2016 yılında Bakanlar Kurulu tarafından riskli alan ilan edildi. Arsa, önceki KİPTAŞ yönetimi tarafından 14 milyon 227 bin liraya üzerinde ikamet eden vatandaşlarla birlikte satışa sunuldu. 2019 yılında göreve gelen İmamoğlu başkanlığındaki yeni yönetim, satış kararını iptal ederek yerinde dönüşüm projesi çalışmalarına başladı. Mahallede “Uzlaşma Bürosu” 2 Aralık 2019’da açıldı. Sözleşmelerin imza aşamasına geçildi. Anlaşmalı vatandaşlar riskli binalardan tek tek tahliye edildi. Taşınma ve kiralama yardımı yapılmaya başlandı. Uzlaşma süreçleri gerçekçi ve somut çözümlerle 18 ayda tamamlandı. Yapılan görüşmeler sonucunda her hak sahibiyle anlaşmaya varıldı. Söz konusu bölgede depreme dayanıklı konutlar inşa eden KİPTAŞ, tapuları hak sahiplerine vererek 50 yıldır yaşanan mülkiyet sorununu çözdü.

ÖDÜLLÜ PROJE: KİPTAŞ EYÜPSULTAN YEŞİLPINAR EVLERİ

Eyüpsultan Yeşilpınar Konutları; Ağır inşaatlardan, sosyal tesislerden, parklardan, cadde mağazalarından, oyun alanlarından ve yeşil alanlardan uzak, tasarım odaklı mimarisiyle bulunduğu bölgeye değer katacaktır. Projede ayrıca kreş, kütüphane ve aile sağlığı merkezi de yer alıyor. Eyüpsultan Yeşilpınar Mahallesi’nde de tüm sosyal alanlar, KİPTAŞ’ın yeni dönem vizyonuyla hayata geçirdiği diğer projelerinde olduğu gibi duvarlar ardında değil, herkese açık olacak şekilde tasarlandı. Eyüpsultan Yeşilpınar Konutları projesi geçtiğimiz günlerde gayrimenkul sektörünün en prestijli yarışması Sign of the City Awards’ta “En İyi Kentsel Dönüşüm/Rehabilitasyon Projesi” kategorisinde ödüle layık görüldü.

narliderehaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu