Haber

KKTC’de 21-25 Aralık Milli Mücadele ve Şehitler Haftası törenleri

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) 21-25 Aralık Milli Mücadele ve Şehitler Haftası dolayısıyla anma törenleri düzenlendi.

İlk tören başkent Lefkoşa’daki Şehitler Anıtı önünde gerçekleştirildi. Törene, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Şiddetli Töre, Başbakan Ünal Üstel, Yargıtay Başkanı Narin Ferdi Şefik, KKTC 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Sezai Öztürk, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Severli Topaloğlu, bakanlar, milletvekilleri, belediye başkanları, siyasi parti liderleri, askeri personel, muharip dernekler ve diğer yetkililer katıldı.

Anıta çelenk takdimi ile başlayan tören, saygı duruşu, saygı duruşu ve İstiklal Marşı eşliğinde çekilen bayraklarla devam etti.

“Kıbrıs Türk halkının kalbinde sonsuza kadar yaşayacaksınız”

Cumhurbaşkanı Tatar, ardından anma özel defterini imzalayarak şunları yazdı:

“Vatan olarak bildiğimiz bu topraklarda Kıbrıs Türk halkının onurunu, haysiyetini, hürriyetini ve bağımsızlığını korumak uğruna canlarınızı feda ederek şehitlik mertebesine ulaştınız. Yunan saldırılarına karşı Türk Mukavemet Teşkilatı 59 yıl önce başladı. önce Kıbrıs Türk halkını yok etmek ve Kıbrıs’ı bir Helen adası yapmak amacıyla, öncülüğünüzde büyük bir direniş göstererek Kıbrıs’taki Türk varlığını korurken, adanın Yunanistan’a bağlanmasına engel oldunuz.

Canı pahasına gösterdiğiniz fedakarlık ve gösterdiğiniz destansı direnişin ardından bugün Kıbrıs Türk halkı kendi vatanında, kendi devletinin çatısı altında özgür ve egemen olarak yaşamaktadır. Aziz şehitlerimizi hiçbir zaman unutmadık, unutmayacağız. Kıbrıs Türk halkının kalbinde sonsuza kadar yaşayacaksınız. Siz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anarken, manevi huzurunuzda saygıyla eğiliyoruz. Ruhun şad olsun.”

Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Öztürk de anma defterini imzaladı.

Atatürk Kültür Merkezi’nde anma programı

Lefkoşa’da törenler, Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) Şehitleri Anma Programı ile devam etti.

Şehitler için saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda, Kıbrıs Türk Mukavemet Teşkilatı (TMT) Mücahitler Derneği Başkan Yardımcısı Celal Bayar ve ardından Şehitler Lideri Gürsel Benan katıldı. Aileler ve Engelli Gaziler Derneği, konuşmalar yaptı.

Daha sonra kürsüye gelen KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, kendisini hedef alan konuşmalar yapan Şehit Aileleri ve Engelli Gaziler Derneği Başkanı Benan’a yanıt vererek, Pazar günü ülkede yerel seçimlerin yapılacağını, herkesin katılacağını söyledi. seçim yasaklarına uymalı ve ülke anayasasına saygı göstermelidir.

KKTC’nin demokratik bir ülke olduğunu ve herkesin her şeyi söyleyebileceğini vurgulayan Tatar, tartışılan sorunların iç sorunlar olduğunu ve böyle bir günde onlarla siyaset yapmanın doğru olmayacağını söyledi.

Tatar, tüm şehitleri rahmetle anarak konuşmasını sonlandırdı.

AKM’deki program, Sedat Simavi Endüstri Meslek Lisesi öğrencilerinin “Geçmişten Günümüze Kıbrıs’ım” oratoryosu ile tamamlandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu