Ekonomi

EYT prim indiriminde kritik detay!

Emeklilik yaşına gelen milyonlarca vatandaşın emeklilik başvurusu ile çalışmaya devam edeceklerin çıkış ve giriş işlemleri de devam ediyor. EYT yasası kapsamında memur veya SSK emeklileri prim ödemeden esnaf olarak çalışabilecek. EYT maddesinden 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olup 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa göre kurulan sandık veya vakıflara tabi çalışanlar da yararlanacak.

AYDA DÜŞMEYECEK

EYT’lilerin emekli oldukları tarihten itibaren otuz gün içinde aynı işyerinde yeniden çalışmaya başlamaları halinde taban priminde 5 puan indirim yapılacak. Emeklilik talep tarihinin ertesi günü taban prim ile yeniden çalışmaya başlanması mümkün olacaktır. Emekli olduktan sonra SGK matrahı olan çalışanların aylıklarından kesinti yapılmayacaktır. Kazancı tavandan bildirilen işçiye 3 bin 753 lira, taban ücretle çalışan işçiye 500 lira prim indirimi yapılacak. Prim indiriminden faydalanmak için öngörülen 30 günlük süre, işten çıkarıldığı günden itibaren başlar.

BAĞ-KUR PRİMİ ÖDENMEYECEK

Emeklilik başvurusunun yapıldığı aydan sonra Bağ-Kur primi ödenmez. Emekli olduktan sonra çalışmaya devam edeceklerin aylıklarında kesinti yapılmayacak. EYT kapsamında 30 Haziran’a kadar emekli olacak SSK ve Bağ-Kur çalışanları için en düşük aylık 5 bin 500 lira, Emekli Sandığı’ndan emekli olanlar için 11 bin 850 lira olacak.

İŞİNİZİN KURULUŞUNDA DURMAYIN

Emekli olup aylık bağlananların yaşlılık aylığı kesilmeden yeniden çalışmaya başlamaları durumunda yapılan kesintiye Temel Sosyal Güvenlik Primi adı verilir. Emekli olduktan sonra işçi olan bir patronun emrinde çalışanlardan SGDP kesintisi yapılır. Kendi hesabına tarımsal faaliyette bulunanlar, işçi veya memur olarak çalışanlar ve emekli olduktan sonra kendi işini kuranlar için SGK kesintisi yapılmaz.

DOSYA TABANLARINA İLİŞKİN İNCELEME

Başvurular evrak bazında incelenecek ve emekli maaşı ödenip ödenmeyeceğine karar verilecek. Anket çalışanları da yasal düzenlemeden yararlanabilecek. SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı çalışanları ile sandık çalışanları hizmet birleştirme başvurusunda bulunabilirler. e-devlet portalı üzerinden çalışan kuruma verilen hizmet birleştirme dilekçesi ile sosyal güvenlik il/merkez müdürlüğüne gidilerek yapılabilir. Kamu görevlisi olarak çalışırken bu görevden ayrılanlar, 4C kapsamındaki hizmetlerini belirleyerek diğer hizmetlerle birleştirebilir.

EYT’DE STATÜ AYRIMI YOK

EYT yasasına göre 8 Eylül 1999 tarihinden önce herhangi bir statüde sigortalı olarak çalışmaya başlayan herkes düzenlemeden yararlanabilecek. Bu tarihten önce işe başlayanlardan Emekli Sandığı ve Bağ-Kur kapsamında olanlar için 23 Mayıs 2002 tarihindeki prim gün sayısı dikkate alınmayacaktır. 8 Eylül 1999 tarihinden önce rastgele statüde sigortalı olarak çalışmaya başlayan Emekli Sandığı katılımcıları ile Bağ-Kur kapsamında kadınlar için 7200 prim gün, erkekler için 9000 prim gün sayısını dolduranlar EYT yönetmeliğinden yararlanabileceklerdir.

KAYNAK: SABAH

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu