Ekonomi

Arjantin’deki Milei temel reform tasarısı için destek arıyor

BUENOS AIRES – Lider Javier Milei liderliğindeki Arjantin hükümeti, Çarşamba günü alt meclise sunulan ‘torba yasa tasarısı’ olarak bilinen kritik bir reform tasarısı için aktif olarak kongre desteği arıyor.

Söz konusu kanun, ekonomi politikalarına ilişkin düzenlemelerden kamu iktisadi teşebbüslerinin özelleştirilmesine kadar geniş bir yelpazedeki reformları kapsıyor. Tasarı, Lider Milei’nin Arjantin’in %200’ü aşan enflasyon oranları ve tükenen devlet fonlarıyla karakterize edilen şiddetli ekonomik krizine çözüm bulma stratejisinin temel taşıdır.

Aralık ayında göreve gelen Lider Milei, televizyondaki samimi yorumlarıyla ve elektrikli testere kullanımıyla simgelenen hükümet harcamalarını ve devletin büyüklüğünü azaltma yönündeki kampanya vaatleriyle tanınıyor. Bu tasarı, göreve gelmesinden bu yana yapılan ilk önemli yasama çalışmasını temsil ediyor.

Tasarının geçmesini sağlamak için, her iki yasama meclisinde de azınlıkta olan Lider Milei’nin koalisyonunun diğer milletvekillerini tasarıyı desteklemeye ikna etmesi gerekiyor. Yönetim, daha geniş bir destek kazanmak amacıyla geçtiğimiz hafta tartışmalı bir mali bileşeni tasarıdan çıkardı.

Milei’nin ofisi çarşamba günü yaptığı açıklamada, politikacıları Arjantin halkının karşılaştığı zorluklara çözüm bulmak için harekete geçmeye çağırırken, yasa koyucuların kapsamlı bir tartışma başlatması bekleniyor.

Öte yandan ana muhalefet grubu Union por la Patria ise tasarıya karşı çıkacağını duyurdu. Peronist siyasetçi ve eski dışişleri bakanı Santiago Cafiero, daha önce Twitter üzerinden tasarıya karşı olduğunu belirtmiş ve bunun Arjantinlilerin günlük yaşamlarındaki zorlukları daha da artıracağını belirtmişti.

Çarşamba gününden sonra da devam etmesi beklenen görüşmelerin ardından tasarı alt mecliste onaylanırsa önümüzdeki hafta Senato’ya gidecek.

Morgan Stanley(NYSE: HANIM), tasarının Kongre’den geçme ihtimalinin arttığını belirterek, orijinal tasarının sulandırılmış versiyonunun bile Arjantin’in orta vadeli görünümü açısından faydalı görüldüğünü kaydetti.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka desteğiyle oluşturulmuş, tercüme edilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu