Özgür Özel’den Erdoğan’la görüşme ve Bahçeli yanıtı: Kenara çekilemez
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la görüşmesi üzerinden gelişen ‘normalleşme / yumuşama’ tartışmaları ile MHP lideri Devlet Bahçeli’nin ‘ittifak’ çıkışını değerlendirdi.
Ekol TV yayınında Armağan Çağlayan’ın sorularını yanıtlayan Özel, “AK Parti’nin 22 yıllık yükünü üstlenecek bir işin içine girmem… Devlet Bey kenara çekilemez. Hep birlikte muhalefete gidecekler” diye konuştu
CHP lideri Özel’in değerlendirmelerinden satır başları şöyle:
GENEL BAŞKANLIK HEDEFİ VAR MIYDI?: Stratejik hedefler belirlemedim. Ben ne iş yapıyorsam onu iyi yapmaya çalışırım. Hatta diğer işlerim aksar. Partide belli bir noktaya geldikten sonra da partinin iktidar olması lazım. Ona kilitleniyorsunuz. Gönül isterdi ki cumhuriyetin 100. yılında partimiz iktidar olsun. İnsanlar rahat nefes alsın. Kutuplaşmadan da korksaydım CHP lideri olarak dışarı çıkmamam gerekirdi. Her gün tehdit, gerginlik…
CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNİ KAYBETMEK TRAVMA YARATTI: Var gücümüzle Cumhurbaşkanlığı seçimi için çalıştık ama olmadı. Arkadaşlarım, ailemin ve benim travmam oldu. Sokakta gençlerin feri de söndü, heyecanı gitti. “CHP’nin iktidarını görmezsem gözüm arkada gider” diyen bir kitle de var. 50 yıldır ıstırap çeken insanlar var.
PARTİDE DEĞİŞİM OLMASI GEREKİYORDU: İnanılmaz duygusal travma vardı. Adım atmak gerekiyordu. Bu duygumla hareket ettim. Bunu en erken dile getiren de Ekrem İmamoğlu’ydu. Partide değişim olması gerektiği konusunda konuştuk. İnsanlara “Ders aldık, değiştik, gençleştik ve lütfen umudunuzu kesmeyin” dememiz gerekirdi. Dünyadaki popülist liderler insanların sandığa küsmesinden yararlanır. Burada da o yaşanıyordu. İnsanlar fatura kesecek yer arıyordu.
Biz sahadaki duyguyu doğru okuyan tek parti olduk. Biz genç, seçmene hesap sormayan, sorumluluğu üstlenen, fazla kadın adaylı tek parti olduk. Seçmen değişmeyen herkesi AK Parti MHP ve İYİ Parti dahil herkesi cezalandırdı.
ERDOĞAN’LA GÖRÜŞMESİNE GELEN ELEŞTİRİLER: Orada iki grup var. Türkiye’nin geçmiş pratiklerine bakıyorlar. “Adalet ve Kalkınma Partisi ne zaman zora düşse birisi ile ayağa kalkıyor ve biz buna yardım eden olmayalım” diyen grup var. Ben bunu haklı buluyor ve saygı duyuyorum. Biz MYK ile karar veriyoruz. Kolayca aldatılabilecek ve paldır küldür karar verilen bir parti değiliz. Endişeler haklı ve dikkat etmek lazım.
Bir de bu kutuplaşma ortamından beslenenler var. Normal siyasi düzlemde kendisine yer olmadığını düşünenler var. “Bunca yıl bize bunu yapanlarla el mi sıkışılır?” diyenlere de lafım yok. Ama tuzu kuru olup da kutuplaşmadan beslenenlerin temizlenmesi lazım.
(Yılmaz Özdil’in eleştirisi) Bu, ‘hatamız nerede’ demek yerine, oy vermeyen seçmene ‘bidon kafa’ diyen zihniyet. 47 yıldır ilk kez birinci parti olmamızın sebebi, bu zihniyetten yaşadığımız kopuş.
VERGİ REFORMU: Biz 10 bin TL ile geçinen emekli, asgari ücretli, çay ve buğday üreticileri ve borçlarını ödeyemeyen dünya kadar insan var. Sayın Erdoğan’a anlattım. Vergilerin yüzde 68’i dolaylı vergi. Fabrikatör ile işçisi aynı vergiyi ödüyor. Yüzde 21 ise gelir vergisi yani maaş alanlardan. Yalnızca geri kalan yüzde 11’i sanayicilerin, gemi sahiplerinin ödediği vergi. Tam tersi olması lazım. Vergi reformu için Erdoğan, Şimşek ile görüşmemizi istedi.
Şimşek şu an rasyonel değil. Zenginlere rasyonel, fakirlere alabildiğine irrasyonel. Şimşek ile bayramdan sonra görüşeceğiz. Bizim IMF politikalarına destek verme durumumuz söz konusu olamaz. Kayıt dışı ekonomiyi ekonomiye katmak ve zenginden daha fazla vergi alınmasını istiyoruz.
HEP BİRLİKTE MUHALEFETE GİDECEKLER: Ben AK Parti’nin 22 yıllık yükünü üstlenecek bir işin içine girmem. Devlet Bey kenara çekilemez. Hep birlikte muhalefete gidecekler. Biz 31 Mart seçimlerinde iktidara ortak olduk. Merkezi yönetim ve mahalli idareler olarak anayasa iktidarı ikiye böler. Mahalli idarelerde toplam yüzde 87 CHP’nin idaresinde. Bugüne kadar olan her şeyden Cumhur İttifakı sorumludur. Biz partilerle ittifak yapmadık. Biz milletle ittifak yaptık. Devlet Bey eğer Cumhur İttifakı’ndan ayrılacaksa Türkiye ittifakına gelebilir, sorun yok. Devlet Bey de milli takım gol atınca sevinecekse gelsin.
BELEDİYELERİMİZDE ŞU AN AKRABA ATAMASI YOK: Balıkesir’de böyle bir durum olunca aradım ve başkanın ağabeyinin gönüllü olmasını söyledim. Kırşehir’deki soyadı benzerliği idi. Esenyurt’taki mesele için de aradım ve 2 saatte hallettik. CHP, kir gösteriyor. AK Parti yıllardır kir kaldırıyor. Her belediyede yüzlerce atamaları var. CHP’nin haklı şekilde eleştirilen atamaları da hemen görülüyor. Hepsine karşıyım ve hemen sonlandırdım.
GEZİ TUTUKLULARINI AFFEDİN DİYE BİR TALEPTE BULUNMADIK: Gezi meselesi 3 alana ayrılıyor. AİHM uyarsanız Kavala’yı, AYM kararlarına uyarsanız da Can Atalay’ı bırakmanız lazım. MHP “AYM kapatılsın” diyor, Erdoğan “Gezi kişisel meselem” diyor. Biz ise sadece AİHM ve AYM kararlarına uyulması gerektiğini söylüyorsunuz. Biz “Affedin” gibi bir talepte bulunmadık.
SEZER’DEN FİKİR ALDIM: (Erdoğan-Özel görüşmesi) Bazı görüşmeler baş başa yapılıyor. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde spekülasyonlar oldu bu konuda. Partim ve ailem adına tereddüt ettim ve bunun olmaması için yöntem arıyordum. Kimsenin sırtına yük yüklensin istemedim. Ahmet Necdet Sezer’e gittim ve bunu sordum. Görüşme düzeni olarak büyükelçi görevlendirmemi söyledi. “Akışı planlarlar” dedi ve buna uyduk. Ben de büyükelçi emeklisi ve tarafsızlığından şüphe duyulmayacak Namık Tan ve özel kalemimiz ile gittim.
GÖRÜŞMEYİ DEŞİFRE ETTİRİP ARŞİVLETTİM: Namık Bey bu görüşme ile ilgili notları deşifre etti. Ben de partide arşivledim. Genel sekreterimiz Selin Hanım’a da verdik ve arşivledik. Notları hepimiz okuduk. Şu anda partinin resmi arşivinde ve genel başkanlık sekreterliğindeki kasada bulunuyor.
GÖRÜŞMEDE 18 YILLIK KRAVATINI MI TAKTI: O troll uydurması. 18 yıl önceki görüşmede zaten Deniz Bey vardı, ben yoktum ki. Manisa’da Eczacı Odası Başkanı idim.
MEVCUT ANAYASAYA UYMADAN YENİ ANAYASA OLMAZ: İçerikle ilgili kesinlikle bilgi verilmiyor. Usul çalışalım dediler. “Benim partime 17 milyon 499 bin kişi oy verdi. Oturmamız kolay değil” dedim. Ortada uyulması gereken bir anayasa var. Buna uyulmazsa devlet ortadan kalkar. Anayasadan rahatsız olduğum çok madde var. Ama ilkeler ayrılığını değil birliğini isteyen bir parti ile bu nasıl olacak?
İYİ PARTİ CHP’YE KARŞI SERT KAMPANYA YÜRÜTTÜ: 31 Mart’a kadar CHP dışında hiçbir parti değişmedi. Takiplerimizi çok iyi yaptık. Bizim dışımızda hepsi hezimete uğradı. Tek başına seçime girmeyi vatandaş “CHP’ye hırslandıkları için böyle karar aldılar” şeklinde okudu. Dolayısıyla İYİ Parti’nin seçmeni de bize oy verdi. İYİ Parti, CHP’ye karşı sert kampanya yürüttü. İnsanımız dün methettiğini bugün söveni kabul etmiyor. Ben Müsavat Bey’in başarılı olmasını isterim. Eski dosttan düşman olmaz anlayışıyla hareket ederim.
ERDOĞAN-AKŞENER GÖRÜŞMESİ: Muhakkak bu görüşme kurumsal değildir, yoksa genel başkan ya da görevlendirdiği kişi temsil ederdi. Normalleşme dediğimiz mevzu bunu da kapsar. Bir siyasi partinin önceki genel başkanı cumhurbaşkanı ile görüşebilir. Atılacak bu adımlarda genel başkanına bilgi verilmesi uygun olur. Ben Erdoğan ile görüşmem öncesinde önceki genel başkanları tek tek arayıp bilgilendirdim. Daha sonra da görüşmeye ilişkin kısa bilgilendirme yaptım. Böyle yapılırsa sorun olmaz. İYİ Parti’de de ilk kez önceki genel başkan var. Diyalog kanallarının açık olması lazım. Görüşme gayet normal.
KILIÇDAROĞLU’NUN PAYLAŞIMLARI: Kemal Bey, CHP’nin kurumsal kimliğine sahip çıkan önemli tweetler attı. Kendisi şu an önceki genel başkan konforuna sahip. Kendisinin de belirttiği gibi daha rahat düşünüp bir bakış açısı sunuyor. Bu bizim için zenginliktir, bulunmaz nimettir.
(HABER MERKEZİ)